Judecătoarea Lia Savonea susţine marţi interviul pentru promovarea la ICCJ

Lia Savonea, preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, susţine marţi, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, interviul pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.

Potrivit portalului CSM, Lia Savonea este programată la ora 9,30, ea şi Lucreţia Albertina Postelnicu fiind singurii magistraţi pentru Secţia Penală care au reuşit să treacă de faza evaluării hotărârilor judecătoreşti.

Lia Savonea a fost preşedinte al CSM.

Comunitatea Declic a lansat o petiţie publică împotriva ei, semnată de zeci de mii de oameni, în care solicită CSM să nu o promoveze la Instanţa supremă.

Declic face referire la faptul că, în anul 2015, Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul respectiv a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă minoră, justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

“Comunitatea Declic, prin vocea a peste 18.000 de semnatari ai petiţiei, cere Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să nu premieze o judecătoare care a lăsat liber un violator de copii. Demersul Declic este susţinut şi de ONG-urile Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine. Judecătoarea Lia Savonea vrea să promoveze la ICCJ, după ce a considerat că un violator poate fi pedepsit cu doar 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei. Lia Savonea a motivat că victima, nepoata de 13 ani a agresorului, a fost de acord, din moment ce nu le-a spus nimic părinţilor”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on