Justiţia de la Chişinău i-a dat voie fostului preşedinte Igor Dodon să vină câteva zile în România

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat sub control judiciar din cauza unor acuzaţii de corupţie, a cerut în justiţie permisiunea de a părăsi ţara şi de a veni în România pentru câteva zile, motivând că fiul său cel mic are nevoie de o reabilitare post-COVID, relatează presa de la Chişinău.Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova au încuviinţat solicitarea, astfel că fostul preşedinte pro-rus al Moldovei urmează să vină în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, a confirmat pentru agora.md avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu.

Igor Dodon ar urma să plece împreună cu copilul într-o staţiune de reabilitare din România, dar nu este clar deocamdată dacă şi soţiei i se va permite plecarea din ţară.

Decizia vine în condiţiile în care luni, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au dispus prelungirea controlului judiciar în cazul lui Igor Dodon pentru încă 60 de zile. Procurorii au cerut prelungirea măsurii respective, motivând printre altele că fostul şef de stat s-ar putea eschiva de la urmărirea penală, părăsind ţara.

În mai anul trecut, Igor Dodon a fost reţinut în urma unor percheziţii-maraton efectuate la domiciliul său şi al unor apropiaţi, fiind acuzat de corupere pasivă, organizarea şi acceptarea finanţării partidului său politic din partea unei „organizaţii criminale” şi trădare de patrie. În cadrul percheziţiilor, la unele adrese au fost depistată suma de peste 600 de mii de lei moldoveneşti, iar într-un plic cu simbolurile unui partid au fost găsiţi 17 mii de lei şi 1.000 de dolari. Şi fosta prima-doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogăţire ilicită.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie la 18 noiembrie anul trecut.

 » Aflați mai multe informații aici.