Justiţia este o putere în stat, nu un stat în stat

Cea mai mare rezistență în procesul de demontare a structurilor oligarhice lăsate de regimul Plahotniuc în Moldova este la nivelul justiției.

Unii judecători adoptă în continuare decizii ce favorizează marii corupți, conștienți că au șanse minime să treacă de evaluarea extraordinară externă a tuturor judecătorilor care deja a demarat. În paralel cu așa-numitul „pre-vetting”, Ministerul Justiției a început să lucreze abia acum la o lege pentru deoligarhizarea statului – la peste doi ani de la fuga din țară a oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de către autorități după ce în presă a ajuns o schiță proiectului de raport al Comisiei Europene, care scoate în evidență toate restanțele Chișinăului în ceea ce privește racordarea legislației la normele comunitare.

Ministrul Justiției a uitat de combaterea oligarhiei

Proiectul Ministerului Justiției vorbeşte despre „limitarea influenței excesive a persoanelor cu o poziție economică și politică semnificativă în viața publică (oligarhi)”. Legea ar urma să stabilească criteriile și procedura prin care unei persoane i se va atribui statutul de oligarh, limitările și interdicțiile care vor fi impuse acestora. De asemenea, ar urma să fie modificată legislația în mai multe domenii pentru a preveni influența excesivă a persoanelor care își promovează interesele private.

Deocamdată nu sunt clare mecanismele moldovenești de detectare a oligarhilor, dar este analizată experiența Ucrainei în acest sens.

Acolo oligarhi sunt considerate persoanele care îndeplinesc cel puțin trei din patru criterii: participă la viața politică, exercită o influență semnificativă asupra mass-media, sunt proprietari și beneficiari finali ai unei întreprinderi care deține o poziție de monopol pe piață, au active în valoare de peste un milion de salarii minime stabilite pentru persoanele fizice apte de muncă (puțin peste 83 de milioane de dolari).

Decizii judecătorești suspecte apar în continuare

În ultima vreme judecătorii moldoveni au emis mai multe decizii blamate la nivelul societății.

 » Aflați mai multe informații aici.