Lista afecțiunilor care ar putea fi agravate de centura de siguranță

Centura de siguranță este din nou subiectul unor dezbateri aprinse în aceste zile. Medicii și specialiștii în siguranță rutieră spun că sunt ”extrem de rare” excepțiile pentru portul acesteia. Însă, legea spune altceva.

Numărul tot mai mare de accidente rutiere grave din România îi pune pe gânduri pe cei care luptă pentru viețile oamenilor. Medicii își pun problema dacă nu cumva multe dintre victime ar fi cumva în viață în cazul în care ar fi avut centura de siguranță atunci când s-a produs un accident.

Mai mult, faptul că se vorbește despre unele excepții medicale pentru nepurtarea centurii îi nemulțumește chiar pe medici.

Chiar dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne, punea această problemă marți, 21 iunie, la o conferinţă internaţională cu tema ”Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”. El spunea atunci că centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să îl deranjeze purtătorul acesteia. ”Vreau cineva să-mi spună o singură afecțiune medicală care scutește de portul centurii”, a comentat șeful DSU.

Dr. Adrian Wiener: Bineînțeles, există excepții de bun simț medical

Pentru a înțelege mai bine care sunt, de fapt, dedesubturile acestei strategii care îi lasă pe unii români la voia sorții, exceptându-i de la portul centurii de siguranță, am discutat despre acest aspect cu medicul Dr. Adrian Wiener, vicepreședintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

”În general discuția pe tema asta este amprentată de exagerări și traficarea excepțiilor ca regulă. Vorbim despre supra-argumentare și hiperlegalism într-o țară saturată de excepții și excepționalism”, a spus medicul.

Adrian Wiener nu exclude total cazurile în care o persoană poate fi exceptată de la portul centurii de siguranță. Însă, în niciun caz nu poate fi vorba despre ce se stipulează în lege.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on