Lista farmaciilor în care se poate face vaccinul antigripal. Sunt peste 30 în judeţ

În peste 30 de farmacii din judeţul Iaşi începe programul-pilot de vaccinare antigripală, la nivel naţional fiind autorizate de către Minsiterul Sănătăţii aproape 100 de farmacii. Pentru a fi autorizaţi, farmaciştii au trebuit să urmeze cursuri de pregătire postuniversitară care au fost organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie la finalul anului trecut. 

În municipiul Iaşi sunt 24 de farmacii unde poate fi făcut vaccinul antigripal, alte trei sunt în Valea Lupului, două farmacii sunt în Tomeşti şi câte una în Valea Ursului, Valea Adâncă, Miroslava, Lunca Cetăţuii şi Holboca. Farmaciile la care se pot imuniza antigripal ieşenii sunt cele din reţeaua Dr. Max, Lara Farm, Help Net şi Pharma Pro Expres.

Vezi lista farmaciilor aici

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 – 2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, au precizat cei de la Colegiul Farmaciştilor.

Vaccinul trebuie cumpărat de către persoana care vrea să se imunizeze

Ieşenii care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere trebuie să consulte lista farmaciilor autorizate care poate fi găsită pe siteul Ministerului Sănătăţii şi să se programeze telefonic. De asemenea, trebuie să ceară o recomandare medicală de vaccinare fie de la medicul de familie, fie de la alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere. Vaccinul antigripal va fi achiziţionat de către persoana care vrea să se imunizeze.

„Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare. Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost imunizată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on