Litasco rămâne principalul client al OIl Terminal și în 2023

Litasco, divizia de trading a grupului rus Lukoil, rămâne și în 2023 principalul client al operatorului de stat al terminalului petrolier din Portul Constanța, Oil Terminal, cele două companii semnând un contract pentru întreg anul de 55,85 milioane lei, mai mare cu 1,55 milioane lei decât cel parafat cu cea mai importantă companie autohtonă de petrol și gaze, OMV Petrom.

Obiectul contractului semnat de Oil Terminal și Litasco este „descărcare țiței din nave maritime și predare la Conpet pentru pompare la rafinărie, descărcare/încărcare benzină, motorină, păcură și produse chimice și petrochimice din/în nave maritime, barje fluviale, vagoane cisternă CF, autocisterne, depozitare țiței și produse petroliere”.

Litasco are sediul în Elveția, și nu în Rusia, precum compania-mamă, ceea ce îi facilitează activitatea pe piața europeană.

CITEȘTE ȘI LEGE Cazierul judiciar va fi eliberat și în format electronic. De când îl veți primi online

Contractul de prestări servicii și expediție semnat cu Oil Terminal surprinde însă, începând cu 5 decembrie fiind interzis importul de țiței rusesc pe căi maritime, urmând ca începând cu 5 februarie să fie interzis și cel de produse petroliere (inclusiv benzină și motorină).

Valoarea contractului semnat la începutul anului trecut între cele 2 companii a fost de 54,5 milioane lei, cu 1,35 milioane lei sub cea din acest an. Cu toate acestea, până la finalul trimestrului al treilea, Oil Terminal a raportat că valoarea serviciilor prestate către Litasco, de 54,3 milioane lei, se apropia deja de cea din contract, ceea ce înseamnă că cea de la finalul anului a fost semnificativ superioară celei stabilite la începutul anului.

Oil Terminal a terminat primele trei trimestre ale acestui an cu un profit net de 28,6 milioane lei, cu 51% peste cel aferent perioadei similare din 2021 (18,9 milioane lei).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on