Londra, despre executarea lui Alireza Akbari în Iran: Un ”act barbar” ce ”nu va rămâne fără răspuns” ⋆ Universul.net

Executarea în Iran a lui Alireza Akbari, care deţinea cetăţenie iraniană şi britanică, este un „act barbar” ce „nu va rămâne fără răspuns”, a reacţionat sâmbătă ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Londra „îl va convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a-i aduce la cunoştinţă dezgustul nostru” faţă de acest act, a adăugat Cleverly.

La rândul său, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a denunţat pe Twitter o condamnare „nemiloasă şi laşă”.

Fostul viceministru iranian al apărării, Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj, a fost executat prin spânzurare, a anunţat sâmbătă agenţia Autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online.

Potrivit agenţiei, Akbari, care avea 61 de ani şi dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, fusese condamnat pentru „corupţie şi pentru atingere adusă securităţii interne şi externe” a Iranului, pentru că „a transmis informaţii” către serviciul secret britanic MI6.

Executarea lui a intervenit la trei zile după anunţul privind condamnarea lui la moarte.

Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie pentru cetăţenii săi.

Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministerul iranian al Informaţiilor a descris cazul lui Akbari drept ”unul dintre cele mai importante de infiltrare” în sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ”un spion-cheie” pentru MI6 în virtutea poziţiei sale importante şi a furnizat Marii Britanii informaţii notabile.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on