Lovitură de stat dejucată în Germania. Ambasada Rusiei la Berlin, contactată de liderul complotului. Reacția Moscovei ⋆ Universul.net

Complotiştii arestaţi miercuri în Germania erau inspiraţi de teoriile conspiraţioniste ale statului paralel susţinute de QAnon şi de Reichsbuerger, o organizaţie ce nu recunoaşte legitimitatea Germaniei moderne, voiau să-l instaleze la putere pe un prinţ din Casa Regală de Reuss şi vedeau în Rusia o ţară pe care să se bazeze în instaurarea noii lor ordini, spun procurorii. De altfel, liderul lor ar fi luat legătura cu reprezentanţi ai Rusiei, dar Kremlinul neagă orice implicare, relatează Reuters şi AFP, citate de News.ro.

În ultimii ani, autorităţile germane au clasificat violenţa de extremă dreapta drept principala ameninţare la adresa ordinii publice, punând-o chiar înaintea riscului jihadist. În primăvară, fusese destructurat un alt grup de extremă dreapta, suspectat de planificarea unor atentate în ţară şi de răpirea ministrului sănătăţii, pe care îl învinovăţeau pentru restricţiile anti-Covid.

Cei 25 de complotişti reţinuţi miercuri ar fi fost inspiraţi mişcarea germană cunoscută sub numele de „Reichsbürger” (cetăţeni ai Reichului), care respinge ordinea statului actual, nu-i recunoaşte instituţiile, nu se supune poliţiei. Adepţii ei nu plătesc impozite şi nu îşi reînnoiesc plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor. Dintre cei aproximativ 20.000 de activişti ai acestei ideologii din Germania, o parte s-au radicalizat, inclusiv negaţionişti ai Holocaustului, şi au luat în considerare recurgerea la acţiuni violente. În cazul grupului desfiinţat miercuri, membrii făceau adesea referire şi la teoriile mişcării QAnon, grup conspiraţionist de extremă dreapta din Statele Unite, spun procurorii.

Ei erau ferm convinşi că Germania este condusă în prezent de membri ai aşa-numitului „stat parael” şi că intervenţia iminentă a „Alianţei”, o societate secretă superioară din punct de vedere tehnic, formată din guverne, servicii de informaţii şi militari din diferite ţări, inclusiv din Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii, va „aduce eliberarea”, au explicat procurorii.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on