Lukoil din Bulgaria ar putea să nu se mai alimenteze prin Novorosik, lăsând cale liberă celor din România. Sofia și Atena negociază

Bulgaria intenționează să relanseze proiectul unui oleoduct transbalcanic de 300 kilometri, abandonat în 2011, care ar urma să pornească din Grecia, pentru a asigura aprovizionarea cu țiței non-rusesc a singurei sale rafinării, cea de la Burgas, controlată de compania rusă Lukoil. Anunțul a fost făcut, potrivit Reuters, de președintele bulgar Rumen Radev.

De ce este important: În prezent, rafinăria Lukoil de la Burgas se alimentează cu țiței rusesc din terminalele din portul Novorosisk, de unde este transportat și țițeiul kazah furnizat celor mai importante rafinării din România. În România funcționează 4 rafinării: Petrobrazi (OMV Petrom – cu o capacitate anuală totală de 4,5 milioane tone), Petrotel (Lukoil – 2,5 milioane tone), Petromidia (Rompetrol – 6 milioane tone) și Vega (Rompetrol – 0,35 milioane tone). Cu excepția Petrobrazi, care procesează două treimi țiței din producție internă și o treime din import, celelalte rafinării procesează petrol importat. Iar majoritatea importurilor, fie că e vorba de țiței kazah sau rusesc, erau efectuate prin portul rusesc Novorosisk.

Mai este important: Dacă rafinăriile din România ar funcționa la capacitate totală, aproximativ 850 mii tone, din cele 2,18 milioane tone exportate în ianuarie prin Novorosisk, ar trebui să ajungă în terminalele Midia și Oil Terminal. O cantitate similară ar trebui să fie livrată și către cea mai mare rafinărie din regiune, cea de la Burgas, deținută de Lukoil, scutită de la embargoul impus de UE importului de țiței rusesc. Volumul livrărilor către Burgas sunt incerte, autoritățile de la Sofia pregătind terenul pentru o eventuală preluare a rafinăriei, interzicând totodată exportul de produse procesate de Lukoil în Bulgaria, cu excepția celor destinate Ucrainei. Aproximativ 50% din producția de la Burgas era exportată de Lukoil, inclusiv în România.

CITEȘTE ȘI FOTO Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune

Rafinăria Lukoil de la Burgas este scutită de la aplicarea embargoului impus de UE importului de țiței rusesc până în 2024.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on