Manipularea prin presă, plătită de contribuabili

A fi sau a nu fi președinte, parlamentar sau primar stă în ochii și timpanele presei corupte care întinde amândouă mâinile pentru a primi bani de la stat prin pușculița partidelor.

Un proiect de lege trimis Guvernului în ultimele zile ale anului 2022 de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prevede ca partidele care primesc subvenție de la bugetul de stat să nu cheltuiasă mai mult de 30% pentru presă și propagandă. Donațiile pe care partidele pot să le primească de la o persoană fizică sau juridică într-un an sunt generoase, anume până la 100 de salarii minime brute în cazul persoaneleor fizice (aprox. 60.000 de euro), respectiv până la 300 de salarii minime brute în cazul persoanelor juridice (aprox 180.000 de euro). Partidele politice pot încheia contracte de împrumut cu persoane fizice, angajându-se să restituie banii în cel mult 5 ani. Sumele nu sunt de ici de colo. Potrivit proiectului AEP, toate contractele partidelor pentru propaganda prin presă și toate donațiile sponsorilor trebuie să devină publice. Secretomania de până acum în ceea ce privește cheltuirea subvențiilor de la buget de către partide pentru propaganda prin presă trebuie să înceteze.

Am scăpat de MCV. Ce facem cu politizarea presei?

Partidele parlamentare sunt puse în situația de a-și tăia singure craca de sub picioare după ce proiectul va fi asumat de Guvern și va ajunge în Parlament. „Voi susține orice demers care să asigure independența presei din România. Transparența finanțării publice și întărirea integrității în domeniul finanțării politice sunt elemente importante în politica liberală“, a declarat premierul Nicolae Ciucă pentru Europa Liberă.

Însă întrebarea de fond este următoarea: De ce nu a pornit de la Guvern acest angajament, măcar în ceasul al doisprezecelea, când ridicarea MCV încă era incertă? Executivul nu a făcut acest pas nici după ce Comisia Europeană a anunțat că recomandă ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on