“Marele Cutremur” care s-a simţiti până la Moscova şi a băgat spaima în români. Forța seismului din Vrancea a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat al Europei

“Marele Cutremur”, cum a fost numit cel mai puternic seism care a lovit România și în urma căruia s-au prăbușit numeroase construcții, s-a produs în Vrancea, pe data de 26 octombrie 1802 (14 octombrie, stil vechi, ora locală 12:55), și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade pe Richter.

Seismologii spun că este cel mai puternic cutremur vrâncean, iar unda sa de șoc s-a simțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Forța cutremurului a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat, în Moscova. În Bulgaria, orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse.

Cutremurul principal a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5.5.

Cel mai puternic cutremur consemnat vreodată în România

Cutremurul a ținut două minute și 30 de secunde. În București, multe clădiri au căzut. Turnul Colței s-a prăbușit parțial, cauzând moartea unui negustor ambulant.

“Cutremurul a avut loc în ziua de 14 octombrie, într-o marți, de Sfânta Parascheva. Acestă zi era, de altfel, și începutul unei noi domnii a lui Constantin Ipsilanti. Când acesta ajungea în București, pe la 13:30, capitala era zguduită de “cutremurul cel mare”, distrugând și demolând multe vestigii și edificii ale orașului de până atunci”, potrivit historia.ro.

“Turnul Colței, care era cea mai înaltă clădire de până atunci, s-a rupt de la jumătate. Se pare că Turnul Colței, așa cum era el în 1888, când primarul Pake Protopopescu l-a dărâmat spre a lărgi strada şi care era prea îngustă pentru circulație, era doar jumătate din Turnul Colței de dinainte de cutremurul din 1802”.

Cutremurul a produs pagube mari

“Cutremurul a adus mari pagube orașului, consolidarea clădirilor făcându-se anevoios și prost. Deoarece, orașul arăta desfigurat, iar multe dintre biserici și clădiri arătau foarte urât,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on