Mașini – Dieselul, declin la un minim istoric în România

Mașinile electrice și hibrid din România au depășit 20% din totalul înmatriculărulor de autoturisme noi, în 2022, potrivit datelor DRPCIV analizate de APIA, în timp ce motorizările diesel au scăzut la un nivel istoric, sub 14% din totalul autoturismelor noi înmatriculate.

Interesul foarte mare al românilor pentru vehiculele electrice și hibride, dar și eliminarea din oferta celor mai mulți producători a motoarelor diesel a produs schimbări esențiale în structura pieței de autoturisme din Români, din punct de vedere al motorizărilor preferate de cumpărători. Datele sintetizate de APIA, pe baza înmatriculărilor, arată că anul trecut au fost cumpărate și înmatriculate 15.441 de autoturisme cu motor electric, atât cele exclusiv cu baterii, cât și cele plug-in hybrid, care permit încărcarea la priză a bateriei de propulsie.

Acestea reprezintă, însumate, 12,1% din totalul pieței de autoturisme noi de anul trecut, ponderea vehiculelor electrice din acest total fiind foarte mare, respectiv 11.611 unități, diferența de 3830 de unități fiind automobile hibride cu încărcare la priză. Creșterea acestui segment față de 2021 a fost de 67,6%.

CITEȘTE ȘI FOTO Dacia lansează o nouă versiune Spring, cu motor mai puternic și preț mai mare

Pe lângă acestea, autoturismele full-hybrid, adică cele cu recuperare a energiei și posibilitaate de rulare exclusiv electrică pe distanțe mici, fără încărcare la priză, au totalizat 12.279 unități, cee ce corespunde unei cote de piață de 9,6% și unei creșteri de 30,8%. În total, toate autoturismele „verzi”, electrificate, au depășit 27.500 de unități, corespunzător unei cote de piață de 21,7% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi din România.

Ponderea pe care o au aceste autoturisme este una istorică și vine însoțită de o scădere fără precedent a înmatriculărilor de autoturisme diesel. Acestea au coborât la 13,8% din piața de mașini noi,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on