Mașini – Ponderea automobilelor electrice pe șoselele din Norvegia a ajuns la 20%

scris astăzi, 22:40

Apetitul norvegienilor pentru automobile electrice a continuat să crească, deși guvernul a anunțat reducerea subvențiilor acordate pentru achiziția mașinilor nepoluante. Luna trecută, vehiculele cu baterii au atins pragul de 20% în parcul auto al acestei țări.

Lideri ai achiziției de automobile electrice, norvegienii se laudă în acest moment cu o cotă de piață a mașinilor complet electrice ajunsă la un nivel record. Asociația Proprietarilor de Vehicule Electrice din Norvegia a anunțat că parcul auto electric al țării a înregistrat depășirea pragului de 20%, cu un volum total de aproape 600.000 de automobile înmatriculate de la apariția acestui tip de vehicul și până în acest an.

Alte 200.000 de vehicule sunt echipate cu motorizări hibrid. În continuare, pe primul loc pe șoselele din Norvegia se află mașinile diesel, cumpărate în anii anteriori și care continuă să fie utilizate de proprietarii lor. Acestea au aproximativ 39% din parcul auto, în timp ce mașinile cu motoare pe benzină au doar 29% din totalul mașinilor. Diferența este dată de mașinile hibrid.

Lunile octombrie și noiembrie au adus o încetinire a vânzărilor de automobile electrice, din cauza crizei de componente, comparativ cu anul anterior, fiind astfel înmatriculate 9.800 de automobile cu baterii în octombrie și 12.100 în noiembrie, a doua cea mai bună lună a anului pentru acest segment de vehicule.

Ponderea mașinilor electrice în totalul vânzărilor de mașini noi a ajuns la o cotă uriașă, de aproape 80%, în acest moment, iar Parlamentul a votat o lege care stabilește ca din 2025 să nu mai fie vândute mașini noi cu emisii de CO2, asta însemnând că nu vor mai fi vândute decât mașini electrice, fără ca acest lucru să fie impus de legislație. În 2022, doar puțin peste 3% din vânzările de mașini noi au fost reprezentate de motorizările diesel,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on