Mașini – Șoferii vor verifica și descărca online istoricul sancțiunilor de circulație. Cum se va proceda

Șoferii vor avea, de anul viitor, dreptul de a vizualiza în aplicația specifică a Poliției Rutiere propriul istoric al sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, respectiv eventuale amenzi sau puncte de penalizare primite, și vor putea descărca online un certificat în acest sens, conform unui proiect legislativ susținut de parlamentari de la mai multe partide și adoptat acum de Senat.

Proiectul va fi acum înaintat pentru dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

De ce este important: Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, arată inițiatorii proiectului. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

De asemenea important: În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

CITEȘTE ȘI Codul rutier va fi schimbat: Sancțiunile pentru vitezomani, spre înăsprire radicală, până la confiscarea mașinii

Prin urmare, proiectul reglementează cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on