Medicamente – România OPREȘTE exportul unor medicamente

scris astăzi, 13:27

România suspendă temporar, pentru trei luni, distribuția intracomunitară de antibiotice și antitermice cu administrare orală, având în vedere contextul epidemiologic actual și lipsa unor medicamente de pe piață. Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană.

”Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală”, a transmis, joi, Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rușii au vândut Artrom unor sârbi

Sursa citată a precizat că măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români, scrie News.ro.

”Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România”, a precizat Ministerul Sănătății.

”În luna ianuarie 2023, autoritățile române au notificat Comisiei Europene proiectul de

«Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuție în afara teritoriului României se suspendă» temporar pe o perioadă de 3 luni și au solicitat adoptarea în procedura de urgență prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată”, a transmis Comisia Europeană.

Medicii și pacienții din întreaga țarăm au reclamat în ultima perioadă, în repetate rânduri, lipsa unjor medicamente de poe piață, situația fiind dificilă, în contextul creșterii infecțiilor respiratorii.

 » Aflați mai multe informații aici.