Medicii de familie avertizează pacienţii să nu mai ia pastile „după ureche”. „Nu este necesară administrarea de antibiotic în cazul virozelor”

Medicii de familie insistă ca persoanele care suferă de viroze respiratorii să evite, pe cât posibil, să îşi stabilească singuri tratamentul, fără a consulta un specialist, şi cu atât mai mult să nu consume antibiotice. „Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. 

Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale”, au precizat reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină de Familie din România (SNMF).

Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că în tratarea unei viroze nu este de ajuns să fie identificate medicamentele corespunzătoare şi să fie cumpărate de la farmacie, ci este nevoie şi de stabilirea dozelor în funcţie de fiecare pacient în parte. Există riscul de a folosi prea multe substanţe active, precum paracetamolul aflat în diferite medicamente, care poate duce ulterior la afecţiuni hepatice, în timp ce utilizarea a prea puţin duce la un tratament ineficient.

„Dorim să precizăm că este mai uşor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, au mai spus reprezentanţii SNMF. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on