Medicii se tem că vor fi acuzaţi în instanţe de ucidere din culpă, de familiile celor ce mor de alte boli

Colegiul Medicilor Iaşi a revenit asupra unei solicitări făcute iniţial către autorităţi anul trecut, în contextul creşterii constante a numărului de îmbolnăviri de COVID-19, şi anume – stabilirea criteriilor pe baza cărora să se facă o distribuire echitabilă a resurselor care sunt limitate. Aceştia susţin că medicii vor fi puşi în situaţia de a prioritiza bolnavii care vor primi tratament imediat, cu riscul pierderii unor vieţi care în condiţii normale ar fi putut fi salvate.

„Am ajuns deja, la nivelul întregii ţări, la raţionalizarea resurselor materiale limitate – sistemele de ventilaţie mecanică, resursele de oxigen din spitale, medicamente – şi a resurselor umane limitate, în condiţiile unei creşteri masive a numărului de pacienţi cu forme severe de COVID-19. Medicii sunt nevoiţi să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament imediat, în condiţii de resurse limitate, cu riscul pierderii unor vieţi care, în mod normal, ar fi putut fi salvate”, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi. Astfel, aceştia spun că, în absenţa unor criterii asumate la nivel guvernamental, şi nu profesional, de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuzaţii de discriminare sau omor din culpă.

„Având în vedere toate acestea, Colegiul Medicilor Iaşi solicită autorităţilor responsabile să rezolve urgent: stabilirea de criterii naţionale şi asumarea acestora la nivel guvernamental, pentru distribuţia echitabilă a resurselor limitate şi suspendarea responsabilităţii civile şi penale pentru posibilele acuzaţii apărute în condiţii de îngrijiri medicale sub-standard, ca urmare a resurselor limitate din perioada pandemiei”, au completat cei de la Colegiul Medicilor. Aceste solicitări au mai fost făcute şi în aprilie 2020, precum şi în noiembrie 2020, acum fiind reluate ca urmare a creşterii numărului de cazuri grave de COVID-19. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on