Medlife anunță 30 de cazuri de infectare cu Omicron din 85 de probe COVID-19 pozitive analizate aleatoriu. „Este cert că această tulpină se transmite deja comunitar în România”

Laboratorul MedLife, unul dintre cele care fac secvențierea probelor COVID-19 pozitive, a anunțat vineri, 31 decembrie, că există deja o transmitere comunitară a variantei Omicron în țara noastră și că tulpina va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptămâni.

Din 85 de probe analizate aleatoriu în ultimele zile, 30 au fost pozitive la Omicron.

Probele pozitive cu noua tulpină sunt din București, Cluj, Timișoara și Brașov, au transmis specialiștii laboratorului.

Potrivit acestora, ținând cont de distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, ”este cert că această tulpină se transmite deja comunitar în România.”

”În ultimele cinci săptămâni, MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive.

Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce privește răspândirea acesteia. Contactul oamenilor prilejuit de Sărbătorile de Crăciun a dus la o răspândire comunitară semnificativă a noii tulpini”, se arată în comunicatul MedLife.

Specialiștii laboratorului recomandă evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise în noaptea de Revelion.

”În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on