Membrii clanului Butoane foloseau banii din camătă și proxenetism pentru a câștiga licitații prin PNDL. Cum funcționa schema

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară efectuează în dimineața zilei de miercuri, 27 octombrie, 42 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Brăila, Argeş.

UPDATE 10.50 În iunie 2021, Curtea de Apel București a anulat condamnarea la 11 ani de detenție a liderului clanului Butoane din Giurgiu, Octavian Grecu. Acesta fusese condamnat în septembrie 2018 de Tribunalul București, alături de fostul senator PSD Cezar Măgureanu (2 ani de închisoare cu suspendare). DIICOT îi acuzase atunci pe membrii clanului că ar fi prejudiciat statul cu 168 de milioane de dolari, potrivit G4 Media.

Scopul acțiunii este destructurarea unei mari grupări criminale care acţiona îndeosebi în judeţul Giurgiu, acuzată de mai multe infracţiuni, printre care şi câştigarea de licitaţii de construcţii (asfaltări, drumuri şi poduri) prin PNDL cu bani proveniţi din proxenetism sau camătă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea vizată de percheziţii era specializată în săvârşirea infracţiunilor de organizare ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declaraţii, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, camătă şi acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2018 şi până în prezent, la nivelul municipiului Giurgiu s-a restructurat şi îşi desfăşoară activitatea o grupare infracţională, grupare ce prezintă un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infracţiunilor comise, al numărului membrilor, al influenţei pe care o exercită la nivel local, al capacităţii de a acţiona precum şi al sumelor mari de bani obţinute din activităţi ilicite.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on