Mesaje capcană în numele BCR și altor bănci. Cum să nu rămâi fără bani. Printre ponturi: Utilizați un CVV cu valabilitate limitată

Chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing. 

„Chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing. Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele-capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română. Astfel, aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potențialele victime pot cădea mai ușor în capcană, dacă nu respectă recomandările esențiale de securitate a datelor online. Verificați mereu sursa reală a mesajului, evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate și nu furnizați date sensibile la cerere, în urma unor notificări venite pe mail, sms sau social media! Banca nu îți va cere niciodată să-ți validezi datele astfel”, a spus Mihai Rotariu, manager Direcția Comunicare, Marketing și Media din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

Eficiența atacului de tip phishing constă tocmai în faptul că această formă de fraudare păcălește victima să ia parte la propriul atac. 

Dat fiind faptul că simplu de pus în practică de către un infractor cibernetic, una dintre cele mai utilizate și eficiente forme de fraudare din mediul online este phishing-ul. Acesta presupune un mecanism de inginerie socială prin trimiterea unui mesaj fals și/sau crearea unui site web fals, aparent din partea unui comerciant sau a unei instituții financiare, în care sunt cerute date confidențiale ale utilizatorului.

În calitate de Director Produse şi Hub de Inovaţie Digitală al First Bank, Ionuț Encescu oferă o serie de recomandări privind securitatea din zona banking:

Aveți grijă la e-mail-uri, apeluri telefonice, SMS-uri, mesaje WhatsApp/Telegram/alte platforme de mesagerie sau site-uri care solicită date personale pentru oferte de credite, ori alte servicii financiare în numele băncii; 

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on