Mihai Daraban, CCIR: Votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen poate afecta ireversibil comunitatea de afaceri românească

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) își exprimă consternarea cu privire la votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen, poziția acestui stat reprezentând un adevărat șoc pentru mediul de business din țara noastră, dar și pentru partenerii de afaceri ai antreprenorilor români din Uniunea Europeană.

Între România și Austria există o strânsă colaborare în plan economic, legăturile de lungă durată dintre cele două state fiind consolidate în mod constant prin parteneriate transparente și durabile, bazate pe respect reciproc. Astfel, includerea României în zona Schengen ar fi adus un beneficiu enorm atât pentru economia națională, cât și pentru cea a membrilor UE, mai ales în contextul în care lanțurile de aprovizionare au fost grav afectate de pandemia COVID-19 și, mai recent, de agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina.

„Votul Austriei împotriva aderării României la zona Schengen va afecta, poate ireversibil, comunitatea de afaceri românească și, în general, reputația țării noastre. Companiile românești vor fi obligate să concureze pe o piață fără frontiere libere, ceea ce, mai ales în contextul geopolitic actual, reprezintă un mare impediment pentru dezvoltarea economiei la nivel european. România are nevoie urgentă de investiții, dar faptul că nu suntem în spațiul Schengen devine un minus pentru marile companii care își doresc să deschidă linii de producție aici. Este una dintrecauzele pentru care producători importanți, din domeniul auto de exemplu, au ales statele vecine.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca industria transportului rutier generează aproximativ 5% din Produsul Intern Brut și oferă peste 350 de mii de locuri de muncă, chiar și în actualele condiții în care timpii de așteptare pentru trecerea graniței pot depăși șase ore. CCIR  a subliniat în repetate rânduri, cu ocazia misiunilor economice sau a forumurilor de afaceri, cât de necesar este în plan socio-economic ca România să adere la spațiul Schengen,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on