Mină marină descoperită și distrusă de Forțele Navale. Dispozitivul exploziv plutea în derivă aproape de Portul Constanța

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 11:48

887 citiri

O mină marină a fost descoperită, sâmbătă, în apropierea Portului Constanţa, aceasta fiind văzută de un cargou turcesc, care a alertat autorităţile române. Dispozitivul exploziv, care plutea în derivă la 2,5 mile marine de Portul Constanța, a fost neutralizată de scafandri militari.

Forţele Navale Române au transmis că cargoul turcesc „Ahmet Kan” a anunţat autorităţile române, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 10 decembrie, în jurul orei 08.00, despre prezenţa unei mine marine, care pluteşte în derivă, la o distanţă de aproximativ 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanţa.

„În scurt timp, o navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la faţa locului pentru a inspecta obiectul plutitor raportat, confirmând că este o mină marină, care pune în pericol siguranţa navigaţiei. Conform procedurilor operaţionale, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat, intervenţia rapidă a echipei de scafandri de luptă EOD (specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice), aflată în serviciul de luptă permanent, precum şi pregătirea puitorului de mine «Viceamiral Constantin Bălescu» pentru a ieşi pe mare”, au precizat Forţele Navale.

Sursa citată menţionează că echipa de scafandri EOD s-a deplasat în raionul indicat, în jurul orei 09.00, cu două ambarcaţiuni rapide, pentru a neutraliza mina marină aflată în derivă în zona de responsabilitate a Forţelor Navale.

După ce au fost luate toate măsurile de siguranţă la faţa locului şi a fost securizat raionul periculos, scafandrii militari au neutralizat mina prin distrugere.

A patra mină marină descoperită de la debutul războilui din Ucraina

Misiunea a fost terminată în jurul orei 10.40, fără a mai fi necesară intervenţia puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”.

„De la începutul războiului din Ucaina, au fost confirmate şi distruse,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on