„Mini ochi” crescuți în laborator

Cercetătorii au reușit să crească în laborator mini-ochii 3D, cunoscuți sub numele de organoizi, cultivați din celule stem generate din mostre de piele donate de pacienții de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (UCL GOS ICH), din Marea Britanie.

Într-un ochi sănătos, celulele bastonașe care detectează lumina se află în partea din spate a ochiului într-o regiune importantă responsabilă pentru procesarea imaginilor numită retină.

În cercetarea publicată recent în Stem Cell Reports, echipa a reușit să determine celulele bastonașe să se organizeze în structuri care imită organizarea lor în retină, producând un mini ochi.

Reușita reprezintă un progres important în avansarea cercetării, ținând cont de faptul că studiile anterioare care au folosit celule animale nu au reușit să replice același proces care duce la pierderea vederii cum este cel observat în sindromul Usher, cea mai frecventă cauză genetică a surdității și orbirii, care afectează aproximativ 3-10 din 100.000 de oameni din întreaga lume.

Copiii cu sindromul Usher de tip 1 se nasc adesea cu surditate, în timp ce vederea lor se deteriorează încet și duce la orbire până la vârsta adultă. Deși implanturile cohleare pot ajuta, în prezent nu există tratamente pentru retinita pigmentară, care provoacă pierderea vederii în sindromul Usher.

Recenta cercetare, deși în stadii incipiente, ajută la înțelegerea acestei afecțiuni și posibil a modului de proiectare a unui tratament viitor, și ar putea da speranță celor care urmează să își piardă vederea.

Acești mini-ochi dezvoltați în cadrul recentului studiu le permite oamenilor de știință să studieze celulele senzoriale de lumină din ochiul uman la un nivel individual și mai detaliat decât oricând până acum.

Mai precis, a fost pentru prima dată când cercetătorii, folosind secvențierea ARN cu o singură celulă,

 » Aflați mai multe informații aici.