Ministerul britanic al Apărării estimează: Rusia controlează cea mai mare parte a oraşului minier Soledar ⋆ Universul.net

Sursa: Kommersant

Rusia „probabil” că urmează să preia controlul celei mai mari părţi a oraşului minier Soledar, în urma unei bătălii de mai multe luni cu armata ucraineană, estimează Ministerul britanic al Apărării, relatează BBC News, potrivit News.ro.

Armata rusă şi mercenari din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner au realizat ”avansări” în ultimele patru zile, potrivit ministerului britanic.

Oraşul Soledar se învecineză cu oraşul Bahmut, teatrul unei bătălii sângeroase.

Preşedintele ucrainean Violodimir Zelenski declara că la Soledar ”aproape că nu există viaţă” şi nici ”ziduri întregi”.

”Întregul pământ de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanţilor”, a subliniat el.

”Aşa arată nebunia”, a denunţat Zelenski.

Oraşul Soledar, care avea o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, poate fi considerat o trambulină în vederea cuceririi Bahmutului, iar valoarea sa strategică este discutabilă, scrie BBC.

Însă un oficial american estima săptămâna trecută că şeful Wagner, Evgheni Prigojin vrea să cucerească minele de gips şi sare din zonă.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, confruntările armate s-au concentrat asupra intrării în nişte tuneluri dezafectate, lungi de 200 de kilometri, iar atât Rusia, cât şi Ucraina ”probabil se tem că ele pot fi folosite în vederea infiltrării în spatele liniilor inamice”.

Prigojin şi-a confirmat interesul faţă de mine, pe care le-a catalogat drept ”cireaşa de pe tort” în importanţa strategică a zonei Bahmut.

El le-a prezentat drept o ”reţea de oraşe subterane” în care poat încăpea ”un grup mare de oameni, la o adâncime de 80-100 de metri” şi prin care se pot deplasa tancuri şi alte vehicule militare.

Însă Ministerul britanic al Apărării consideră că ”este puţin puţin probabil” ca Rusia să cucerească Bahmutul ”imediat”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on