Ministerul Finanțelor continuă strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil

Ministerul Finanțelor a continuat strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la începutul anului și a luat din piață de mai bine de patru ori suma programată la licitația de astăzi.

Obligațiunile de stat cu scadența în februarie 2032 au avut un prospect de 500 de milioane de lei și au primit de la bănci oferte de 2,6 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a împrumutat în cele din urmă 2,2 miliarde de lei, la un randament mediu de 7,67% pe an, în scădere cu circa 0,3 puncte procentuale față de o licitație similară din urmă cu o lună.

La cele mai multe licitații din ianuarie, MFP a luat din piață de 3-4 ori peste prospectul anunțat. Astfel, în loc de 3,2 miliarde de lei cât era în prospect, împrumuturile la licitații au ajuns la aproape 8,9 miliarde de lei, și suntem abia la jumătatea lunii. La această sumă se adaugă volumele atrase la sesiunile de oferte necompetitive și, mai important, emisiunea în piețele externe de 3,9 miliarde de dolari.

Guvernul vrea să ia în acest an circa 100 de miliarde de lei din piața internă, din cele circa 160 de miliarde de lei de care are nevoie pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei ajunse la scadență.

CITEȘTE ȘI Deficiențe majore în lupta împotriva corupției, în Austria. GRECO solicită mai multă transparență din partea autorităților austriece fiind criticată în mod expres influența politică asupra numirilor în structurile de poliție

Deși randamentele sunt în scădere pe toată curba de la începutul anului, ceea ce reprezintă o veste bună pentru finanțarea datoriei publice, au scăzut mai puțin decât în alte țări din regiune, mai ales decât cele ale Ungariei, care după mai multe luni au revenit sub România.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on