Ministrul chinez de Externe acuză SUA de susţinerea ”independenţei” Taiwanului şi ameninţă Washingtonul cu ”un preţ de nesuportat” ⋆ Universul.net

Statele Unite riscă să plătească ”un preţ de nesuportat” din cauză că susţin Taiwanul, a ameninţat joi ministrul chinez de Externe Wang Yi, care acuză Washingtonul, într-un interviu la televiziunea naţională chineză, de încurajarea ”independenţei” Taiwanului şi avertizează totodată insula că se confruntă cu ”o situaţie extrem de periculoasă”, relatează AFP, citată de News.ro.

Wang Yi aciză Statele Unite de susţinerea ”independenţei” Taiwanului, pe care-l consideră una dintre provinciile sale, în pofida faptului că insula se autoguvernează din 1949.

”Asta nu doar că va pune Taiwanul într-o situaţie extrem de periculoasă, dar pune Statele Unite în faţa unui preţ de nesuportat”, ameninţă el.

Regimul comunist al lui Xi Jinping nu a îndepărtat niciodată ipoteza unei recurgeri la forţă cu scopul de a-şi restabili suveranitatea în Taiwan şi şi-a multiplicat, în ultimele luni incursiunile aeriene în zona de identificate a apărării Taiwanului.

Statele Unite şi-au continuat, la rândul lor, susţinerea înarmării Taipeiului, au trimis oficiali de rang în regiune, spre marea nemulţumire a Beijingului, care interzice orice contact oficial între această insulă şi guverne cu care aceasta întreţine relaţii diplomatice.

Wang Yi acuză, fără să le numească, Statele Unite de faptul că folosesc ”drepturile omului şi democraţia pentru a calomnia şi încercui China şi numeroase ţări în curs de dezvoltare”.

”Statele Unite provoacă în mod constant noi incidente, cu scopul de a face rău relaţiilor între cele două ţări”, denunţă el.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on