Ministrul Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea Suediei; discuţii despre Schengen, Legile..

Ministrul Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea Suediei; discuţii despre Schengen, Legile Justiţiei, statul de drept2022-12-05 20:56:40Nr afisăriModifică dimensiunea fontului:Poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen, Legile Justiţiei şi activitatea procurorilor din România care anchetează infracţiuni din Justiţie s-au numărat printre temele discutate, luni, de ministrul Cătălin Predoiu cu ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden.

“Ministrul Justiţiei a mulţumit oficialului suedez pentru susţinerea de-a lungul anilor în vederea realizării reformelor în Justiţie şi pentru poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen. Votul Guvernului suedez validează soliditatea parcursului european al României, iar evoluţiile din ultima perioadă confirmă, încă o dată, voinţa autorităţilor de la Bucureşti de a consolida statutul României de stat membru UE”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Predoiu a prezentat, în detaliu, evoluţiile din ultima perioadă din sector, cu accent pe Legile Justiţiei recent adoptate de Parlament, validate de Curtea Constituţională şi apreciate atât de Comisia Europeană, cât şi de Comisia de la Veneţia, menţionează reprezentanţii ministerului.

Un alt aspect de interes a fost activitatea procurorilor special desemnaţi pentru anchetarea infracţiunilor din Justiţie, care au înlocuit Secţia specială.

“Ministrul Justiţiei a prezentat date statistice din care rezultă că volumul de dosare este în scădere. De asemenea, a precizat că nu au avut loc incidente procedurale, care să pună sub semnul întrebării independenţa procurorilor special desemnaţi, element esenţial în activitatea post-SIIJ”, arată sursa citată.

Cătălin Predoiu a anunţat că va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 13 decembrie, când se va discuta Raportul privind statul de drept referitor la România.

“Voi prezenta colegilor miniştri din statele membre UE progresele înregistrate în sectorul Justiţiei, evidenţiate de Comisia Europeană în raportul final MCV. România a susţinut instituirea Mecanismului privind Statul de Drept la nivelul UE şi participă activ la toate exerciţiile de evaluare.

 » Aflați mai multe informații aici.