Nu este de mirare că miopia a crescut în incidență în epoca modernă. Consumul în exces de conținut online chiar și în rândul copiilor poate fi un factor de risc amenințător sănătății vederii. Cum gestionăm miopia în cazul copiilor?
Miopia este o afecțiune des întâlnită, care în cele mai multe cazuri se moștenește. La copii, ea este diagnosticată în primii ani de școală, când copilul dă semne de oboseală în timpul orelor de curs, se freacă la ochi și îi micșorează atunci când încearcă să distingă obiectele aflate la distanță.
În acest caz, se impune cât mai curând posibil un control de specialitate, care să traseze în continuare tratamentul adecvat, pentru a nu suferi complicații ale vederii mai târziu.
De ce apare miopia?
Fiziologic, ochiul miopic are o formă imperfectă a globului ocular, ceva mai alungită decât ar trebui. Acest defect modifică mecanismul prin care ochiul focalizează imaginea la distanță, determinând un viciu de refracție.
O formă perfect sferică a unui ochi sănătos focalizează imaginea la nivelul retinei, în timp ce în cazul ochiului miopic, imaginea se formează în fața retinei, de aceea este percepută neclar, ca în ceață.
Cauzele miopiei sunt definite ca un mix de factori genetici si factori de mediu. Ce știm cu certitudine este că nerespectarea unor reguli, în special în cazul copiilor care se află în perioada de creștere, poate cauza sau accentua miopia. De aceea este important să fie luate măsurile terapeutice încă de la primele semne.
Cum gestionăm miopia la copii?
Miopia nu se vindecă, iar în cazul copiilor nu se poate interveni chirurgical întrucât ochiul se află încă în creștere. De aceea, specialiștii se referă la gestionarea miopiei, ca un set de măsuri prin care se corectează vederea și,