Mircea Cărtărescu a primit premiul în valoare de 150.000 de dolari pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, la Guadalajara ⋆ Universul.net

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seară, premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, în valoare de 150.000 de dolari, în deschiderea Târgului Internațional de Carte Guadalajara.

Sâmbătă a avut loc doar ceremonia de acordare a premiului, în contextul în care Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului, a anunțat deja distincția în luna septembrie

Juriul a apreciat că „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”, relatează News.ro.

„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialităţile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulţi alţii”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câştigător.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012),

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on