Mircea Coşea, trei semnale de alarmă pentru români. S-ar putea întâmpla în martie-aprilie: Noi am pus carul înaintea boilor

Fotografie de la Tim Gouw, Pexels

Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, spune că economia României nu poate fi dezvoltată într-un mod sănătos din cauza mai multor elemente, dar atrage atenţia şi asupra a trei probleme care pot apărea în lunile martie-aprilie 2023. 

“Analişti apropiaţi de modul de gândire al BNR ne vorbesc despre faptul că la sfârşitul anului vom asista la o reducere a inflaţiei, bazaţi pe faptul că asistăm la o scădere a preţurilor la energie. Eu cred că scăderea preţului la energie este conjuncturală. În principal bazată pe aceste condiţii de iarnă caldă, care nu ştim cât va mai ţine. 

În al doilea rând, este bazată şi de a şasea rundă de sancţiuni aplicate de UE importurilor din Rusia. Astea sunt conjuncturale, nu sunt lucruri permanente, deci ne putem aştepta oricând la o revenire a preţurilor. Chiar dacă vor fi fluctuaţii în sus sau în jos, părerea mea este că vom încheia 2023 cu o inflaţie de 2 cifre. Iar asta este foarte mult, pentru că economia României este într-o stare precaritate, noi nu avem în condiţiile actuale o politică de stimulare a producţiei interne, suntem foarte în urmă cu rezolvarea obiectivelor PNRR-ului, din ce am văzut eu sunt vreo 90 de elemente care nu au fost îndeplinite până la final de 2022. 

Avem trei elemente care ne doboară orice intenţie de a dezvolta economia într-o manieră sănătoasă.

Primul element este suma enormă pe care o plătim pentru acoperirea datoriei externe, cea făcută pe timpul perioadei Orban-Cîţu, când a fost ridicată la aproape 50%.

Avem deficitul balanţei comerciale, care a ajuns la un maxim istoric. Este foarte grav, pentru că asta înseamnă că România trăieşte pe împrumut, este îndatorată, nu e capabilă să îşi acopere nici investiţiile,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on