Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord

Mitropolitul Cernăuțiului și a Bucovinei, Meletie, a respins în timpul predicii de duminică acuzațiile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), publicate în urma percheziției din 25 noiembrie la sediul Eparhiei bucovinene a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate canonic până în mai a.c. Patriarhiei de la Moscova.

În timpul predicii, postate pe pagina de Facebook a Eparhiei din Cernăuți, mitropolitul Meletie a declarat că SBU și-a  bătut joc din el și de fețele bisericești, intrând pe teritoriul mitropoliei și în Biserica „Sfântul Nicolae”, construită în perioada administrației române în 1937,  la 7 dimineața când oamenii dormeau.  Perchezițiile au durat 12 ore în șir. 

Mitropolitul din Cernăuți compară Ucraina cu Coreea de Nord 

„Nici nu ne puteam imagina o mai mare fărădelege când în timpul legii marțiale SBU lansează un război în interiorul statului”, a declarat Meletie. 

El a adăugat că autoritățile ucrainene vor să semene disensiuni în mediul enoriașilor și să demonstreze că slujitorii bisericii sunt criminali.

El susține a fost rugat de anchetatori să nu povestească nimănui despre desfășurarea perchezițiilor, însă s-a arătat a fi indignat de publicarea pe website-ul SBU a unui comunicat în miezul procesului în care se spune că au fost identificate o serie de nereguli la sediul Mitropoliei Cernăuțiului și Bucovinei. 

Imagine din timpul perchezițiilor, publicată de Serviciul de Securitate al Ucrainei

În timpul predicii, Meletie a comparat percheziția cu operațiunile serviciilor secrete desfășurate în Coreea de Nord.  Mitropolitul s-a plâns pe SBU că i-a stricat toate ușile, că oameni mascați au intrat înarmați pe teritoriul bisericii, cu toate că nimeni nici nu avea de gând să nu le permită să realizeze percheziția. 

SBU: Moscova coordona predicile preoților în perioada războiului 

Potrivit unui comunicat al SBU din 25 noiembrie, au fost identificate documente, care confirmă că unii membri ai structurii bisericești din Cernăuți au cetățenia Federației Ruse.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on