Momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”

Momentul Decisiv Al Schengen: Austria Amenință Că Mută Zidul Berlinului La Viena, Presa Spune Că „e Stilul De Operetă Al Cancelarului Nehammer” | Libertatea

Mergi direct la conținut »

Comunismul a căzut, la propriu, atunci când un membru al biroului politic al partidului Germaniei Democrate a spus, pe 8 noiembrie 1989, la o conferință de presă, că s-a dat o lege potrivit căreia oamenii au voie să treacă granița în Vest. 

Uluiți, ziariștii din sala înghețată, unde toată lumea se plictisea, au întrebat: „De când pot trece oamenii frontiera liberi?”. „Din câte înțeleg eu, se poate călători de acum”, a răspuns tovarășul, dându-și seama ce a anunțat pe măsură ce rostea vorbele și vedea fețele celor din jur. 

Oricine a trăit acele vremuri nu are niciun avantaj față de noile generații. Îmbătrânim accelerat, avem analize de sânge hașurate și, în general, nicio terapie nu ne va ajuta să tratăm toate defectele de fabricație cu care am crescut și în care ne complacem. Dar înțelegem cum au sunat acele vorbe, ce schimbare s-a născut dintr-odată. 

Pentru zeci de milioane de locuitori ai estului Europei, nu exista dorință mai mare decât să vezi cu ochii tăi cum arată ieșirea din iadul comunist. Deschiderea granițelor însemna permisiunea vieții.

În aceeași seară, mii de oameni au venit, cu lacrimi de bucurie în ochi, la cele șase porți interzise ale Berlinului.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on