Motorină – Kuweitul vrea să își majoreze exponențial exporturile de motorină în Europa, în contextul embargoului rusesc

scris astăzi, 22:18

Kuweitul vrea să își majoreze exponențial exporturile de motorină și kerosen în Europa în acest an, ceea ce va ajuta continentul să facă față diminuării livrărilor de carburanți din Rusia, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, țara din Orientul Mijlociu se așteaptă ca în 2023 să își majoreze de cinci ori livrările de motorină în Europa, până la 2,5 milioane de tone, adică aproximativ 50.000 de barili pe zi. De asemenea, Kuweitul vrea să își dubleze și exporturile de kerosen în Europa, până la aproape cinci milioane de tone, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI LEGE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, și-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor extern al său, dar și din Asia și Orientul Mijlociu.

Analiștii de la Bank of America avertizează că prețurile la motorină ar putea urca până la 200 de dolari pe baril în cursul acestui trimestru, pentru că embargoul rusesc ar putea declanșa un deficit global.

La rândul lor, analiștii de la JPMorgan Chase & Co. estimează că anul trecut Uniunea Europeană a importat aproape 1,3 milioane de barili de produse rafinate din Rusia, iar motorina a reprezentat jumătate din cantitatea totală.

În ultimii ani, Kuweitul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea și construcția de noi rafinării. Cele mai mari investiții au fost făcute în complexul Al-Zour, una dintre cele mai mari rafinării din lume,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on