Mutarea stranie a rușilor: zece nave și submarine au plecat din portul Novorossiysk. Ar putea fi vizată Transnistria ⋆ Universul.net

Forțele ucrainene monitorizează o deplasare bruscă a navelor de război și submarinelor rusești din baza lor din portul Novorossiysk. Baza navală, de lângă Podul Kerci, este mai departe de coasta controlată de ucraineni decât faimoasa bază de la Sevastopol. Cu toate acestea, mișcarea neobișnuită a navelor rusești poate fi importantă, afirmă experți navali și ministerul britanic al Apărării, potrivit navalnews.com.

Navele și submarinele marinei ruse au părăsit în masă baza de la Novorossiysk pe 11 ianuarie a.c.. Acest lucru este foarte neobișnuit și poate indica operațiuni în desfășurare.

Sursele consultate de Naval News confirmă exodul. Grupul includea nava de debarcare din clasa Ivan Gren Project 11711, Pyotr Morgunov, cea mai mare navă amfibie din Marea Neagră.

De asemenea, toate cele trei submarine din clasa Project 636.3 care erau prezente la bază. Datele sugerează că și alte nave de război navigau, lăsând doar câteva nave de război și nave de sprijin în port. Este probabil cel mai mare exod de nave din portul Novorossiysk, în ultimele luni.

Recent, nava Pyotr Morgunov trebuia să transporte provizii din Rusia la Sevastopol în urma atacului ucrainean din 8 octombrie 2022 asupra podului Kerci. Deși Rusia a reușit unele reparații, podul are în continuare o capacitate limitată de transport. Așadar, se pare că navele de debarcare ale Marinei Ruse au fost puse în funcțiune ca transportoare. Cu toate acestea, navigarea simultană a submarinelor sugerează că această manevră masivă a navelor poate fi ceva mai mult decât o misiune de reaprovizionare.

Posibilă reacție la amenințarea ucraineană

O explicație ar putea fi că ieșirea în masă poate fi un exercițiu pentru a testa pregătirea echipajelor. Sau, eventual, o măsură de precauție împotriva unei amenințări din partea ucrainenilor.

Baza nu a fost,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on