Alina Iordache, Iași: ”Săptămâna trecută tatăl meu, în vârstă de 58 de ani, a ajuns la Spitalul de urgență din Botoșani îngrijorat fiind că, de ceva timp, urina foarte des, urina era închisă la culoare și avea picioarele și mâinile foarte umflate. I s-a spus că are rinichii afectați din cauză că nu și-a tratat o hipertensiune arterială mare (19 cu 10) de care el nu știa, pentru că nu a avut niciun simptom. A fost șocant, pentru că ni s-a spus că, dacă nu ar fi venit nici acum, ar fi putut ajunge la dializă. Sincer, poate și din cauza emoției, nu am înțeles cum poate avea un om hipertensiune arterială fără să știe și cum poate aceasta să afecteze rinichii”.
Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”La nivel mondial trăiesc în momentul de față peste un miliard de hipertensivi, iar în România sunt în jur de 7-8 milioane de pacienți cu hipertensiune arterială. Boala cronică de rinichi este prezentă cam la un sfert, dacă nu mai mult, din cazurile de hipertensiune arterială, astfel încât circa două milioane de români, chiar dacă nu știu lucrul acesta, suferă de boală cronică de rinichi asociată hipertensiunii arteriale (HTA).
HTA prin ea însăși generează în timp afectarea renală și pe de altă parte există și viceversa, boala cronică de rinichi determină la rândul ei hipertensiune arterială, astfel încât se închide un cerc vicios din care pacientul dacă nu este tratat corespunzător nu poate să iasă decât defavorabil.
Tensiunea arterială crescută este un factor important în etiologia și progresia bolii renale cronice. HTA poate produce alterarea progresivă a structurilor și funcției renale sau poate fi o consecință a existenței unei boli de rinichi (HTA secundară). Când o persoană suferă de HTA și nu se tratează,