Nicu Popescu: România ne ajută, ne salvează să păstrăm în continuare europenitatea

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un oaspete deosebit, șeful diplomației Nicu Popescu. O să punem în discuție încă o dată și, probabil, încă de multe ori apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și tema de acasă pe care are să o îndeplinească Republica Moldova ca țară candidat. Acest statut de țară candidat Republica Moldova l-a obținut în vara anului trecut și cu tema de acasă. Astăzi, unde s-a ajuns cu cele 9 recomandări care au fost făcute Chișinăului de către Bruxelles?

Nicu Popescu: Vă mulțumesc pentru invitație. Într-adevăr, este foarte important să avem o discuție constantă despre aderarea noastră la Uniunea Europeană, nu doar apropierea, dar, efectiv, intrarea și aducerea țării noastre în interiorul Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dacă e să vă credem, 7 ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă țară membră UE?

Nicu Popescu: Acesta este obiectivul nostru, să corespundem criteriilor, să ajungem unde erau statele din Europa Centrală la momentul aderării. Evident, nu vom transforma Republica Moldova peste noapte în Germania sau Franța, sau chiar Slovacia, sau Cehia, dar scopul nostru este să ajungem la acea etapă de consolidare a instituțiilor, a democrației, de aliniere la normele europene, la standardele europene în toate domeniile către sfârșitul acestui deceniu, astfel încât să fim acolo unde era România în 2007, Slovacia în 2004, în momentul în care au aderat la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Bine, Republica Moldova este un stat mic, și un stat mic s-ar părea că ar trebui să rezolve mai repede problemele sau să-și facă mai repede tema de acasă, ca să poată accede și să ajungă în acest club paneuropean. Haideți să vedem de ce atât de mult s-a vorbit în aceste zile că Republica Moldova rămâne în urma Ucrainei și Georgiei. Georgia, deocamdată, nu a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare,

 » Aflați mai multe informații aici.