Noile legi ale educației, între regres și stagnare

Autor: Zeno Sustac – Conflictolog si doctor in filosofie

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 13:30

389 citiri

Nu orice schimbare este obligatoriu și benefică. După un ministru al educației neperformant nu va veni în mod obligatoriu unul mai bun, mai ales dacă este vorba despre continuatorul acelorași politici educaționale rupte de nevoile reale ale societății.

Întreg procesul de elaborare al legilor învățământului, inclusiv consultarea, a fost mai degrabă o furișare, totul s-a făcut pe vârfuri, în spatele ușilor abrupt închise. Un posibil prim indiciu că nu interesul elevilor este prioritar și că există considerente politico-electorale superioare interesului școlarilor! “Proiectul legilor educației de partid” ar fi o formulare mai potrivită pentru parcursul de până acum.

Abordările aiuritoare – din belșug – inundă proiectul noilor legi: evaluarea națională dublată de examenul de admitere la liceu, probe scrise la bacalaureat fără nicio legătură cu profilul urmat, revenirea la educația “multilateral dezvoltată“, principii de fundamentare specifice educației mileniului doi, ignorarea propunerilor și modificărilor generate de societatea civilă etc. Decidenții se pare că au considerat – în mod profund vătămător pentru actul educațional – că valoarea propunerilor de completare și modificare a proiectului legilor educației este dată exclusiv de apartenența autorului la o sferă de interese anume. Principiul câștigător pare a fi “de la cine vine propunerea?”.

Atunci când fundația este șubredă, construcția are toate șansele de a se nărui sau de a fi grav afectată. Din structura proiectului “legii învățământului preuniversitar“ lipsesc unele principii fundamentale iar altele rămân cu interpretări limitate, anacronice, deși necesitatea lor a fost intens semnalată și propuneri în acest sens au fost făcute din rândul independenților și al neafiliaților politic. Nu vom regăsi în viitoarea lege principiul predictibilității circuitului educațional, oricând elevii și profesorii pot fi bulversați și pe mai departe de modificări intempestive,

 » Aflați mai multe informații aici.