Nokian Tyres – Finlandezii primesc ajutor ad-hoc masiv în România pentru mega-investiția de la Oradea, după ce au plecat din Rusia. Suma promisă de Ciucă și ….

Compania finlandeză Nokian Tyres a solicitat Guvernului acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc pentru construirea unei noi fabrici de producție de anvelope în Oradea, investiție anunțată și estimată inițial la 650 milioane euro. Guvernul va solicita Comisiei Europene acordarea ajutorului, care va fi acordat sub forma unui grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane euro. Suma maximă a acestui ajutor, conform regulilor europene, este de 100 milioane euro, conform datelor analizate de Profit.ro.

Ajutoarele ad hoc sunt acordate în afara schemelor de ajutor de stat existente, iar statele membre UE care le acordă trebuie să demonstreze că proiectul contribuie la o strategie de dezvoltare regională coerentă şi că, având în vedere natura şi dimensiunea sale, proiectul nu va provoca denaturări inadmisibile ale concurenţei.

Schema de ajutor sau ajutorul ad hoc se referă la investiţia iniţială, dar și la ajutoare de operare.

CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom scumpește carburanții pentru a doua oară în ultimele 4 zile

Conform datelor, pentru a contracara efectele acestei ieșiri din Rusia, Nokian Tyres intenționează să înființeze în Oradea, județul Bihor, o unitate de producție nouă pentru producerea de anvelope pentru autoturisme, în variante de iarnă, vară și all-season. Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație ce va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie, pentru reducerea la minimum a defectelor și a deșeurilor. Valoarea totală nominală a investiției se ridică la 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro.

Investiția în România, în valoare estimată de 626,42 milioane euro, presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 611,42 milioane euro.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on