Noul guvern german trebuie să se concentreze pe Europa Centrală

În timp ce Germania se pregăteşte pentru era post-Merkel, noul guvern german va trebui să se concentreze rapid pe combaterea tendinţelor iliberale din Europa Centrală.

Nu este nimic în mijlocul drumului în afara unei dungi galbene şi a unor tatu morţi. Titlul cărţii scriitorului american Jim Hightower sună astăzi ca o axiomă despre resetarea politicii SUA.

Rezultatul alegerilor generale din Germania, desfăşurate duminica trecută, arată că acest adagiu nu se aplică şi Republiciii Federale. Mai degrabă, ceea ce se poate întâlni “în mijlocul drumului” din Germania este viitoarea majoritate guvernamentală.

În ultimele două decenii, când li s-a cerut să se ducă la vot, germanii mai degrabă au cules decât au ales. Distincţia dintre “a culege” şi “a alege” este banală dar de importanţă fundamentală. Alegem când alternativele oferă o alegere puternică: Donald Trump vs Joe Biden, Jaroslaw Kaczynski vs. Donald Tusk. Altminteri doar culegem.

Duminica trecută, electoratul din Germania a cules iarăşi în loc să aleagă. Diferenţele între partidele politice majore au fost evidente, dar când a venit vorba de cele patru partide politice care au şansa să se regăsească în viitorul guvern, el s-a plasat în interiorul consensului liberal existent.

Se pare că în timp ce Germania se îndreaptă delicat spre era post-Merkel, UE va trebui să înveţe cum să supravieţuiască într-o lume fără Merkel. Este posibil ca noul guvern de la Berlin să se lanseze în mai multe schimbări ale politicii europene decât pe scena politică germană? “Post-Merkel” şi “fără Merkel” sunt două chestiuni foarte diferite.

Europa într-o lume post-Merkel

Un sondaj efectuat de European Council on Foreign Relations în ajunul alegerilor parlamentare din Germania, arată că dacă ar exista o alegere ipotetică pentru funcţia de preşedinte al UE, în cursă fiind Merkel şi preşedintele Franţei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on