O misiune permanentă a AIEA va fi prezentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl ⋆ Universul.net

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl în nord-estul Ucrainei, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986, a anunţat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului. Zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse în debutul invaziei asupra Ucrainei lansate pe 24 februarie.

Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii, despre care experţii cred că au fost provocate de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă. După cinci săptămâni, trupele ruse au părăsit zona odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei.

”Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele”, iar prin instalarea unor observatori permanenţi AIEA acolo ”facem un pas foarte concret în această direcţie”, a spus Rafael Grossi.

El a venit în Ucraina la începutul săptămânii pentru desfăşurarea unor mici echipe ale AIEA la Cernobîl şi de asemenea la trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcţiune, misiunea acestor echipe fiind de a oferi asistenţă tehnică şi de a monitoriza siguranţa reactoarelor.

La o a patra centrală aflată în funcţiune, Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse dar este operată de personal ucrainean, o echipă a AIEA a fost detaşată acolo încă de anul trecut. Însă nu a putut fi implementat planul lui Grossi de creare a unei zone de siguranţă în jurul acestei centrale, unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on