O tânără de 25 de ani, din Bucureşti, fără alte boli, prima victimă a gripei din acest an

Fără să sufere de alte boli, tânăra a fost confirmată cu virusul gripal de tipul A, subtip H3.Astăzi au fost comunicate primele două decese din cauza gripei în România. Este vorba de o tânără de 25 de ani și de o femeie de 50 de ani, ambele din București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).Potrivit CNSCBT, au fost comunicate primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon.

Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

În săptămâna 26 decembrie – 1 ianaurie au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B), notează Mediafax.

Astăzi, ministrul Sănătății a declarat stare de alertă epidemică în România.

Măsurile de protecție recomandate la nivelul populației generale

Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on