O tânără doctorandă romă reinterpretează imnul cu un mesaj la care putem reflecta: „Deșteaptă-te, române, din ura cea de rasă!”

  • Maria deține un master în studii de gen de la Universitatea Centrală Europeană (CEU) și se află în prezent în primul an de doctorat la Universitatea Norvegiană de Teologie, Religie și Societate MF, unde cercetează sclavia romilor dintr-o perspectivă de gen.

Rasismul antirom are rădăcini extrem de adânci în societatea românească. Pornește încă din 1385, de când romii au ajuns în Țările Române și au fost atestați pentru prima oară ca proprietăți ale unei mânăstiri, adică sclavi. De-a lungul istoriei, romii au îndurat tortură, dezumanizare și repudiere. 

Deși această sclavie, care a durat aproape 500 de ani, s-a încheiat, efectele persistă în mentalul colectiv român, în instituțiile române și în fiecare dintre noi. Ne naștem și socializăm într-un sistem rasist și patriarhal.

Întrebările la care nimeni nu mi-a dat un răspuns 

La 19-20 de ani am aflat despre sclavia romilor. Nu știam absolut nimic înainte, însă multe au început să se lege. Există o liniște absolută atât în sistemul de educație, cât și în afara acestuia. 

  • De ce nu am studiat această istorie (la școală)? 
  • De ce am fost sclavi?! Începusem să conectez niște puncte și să înțeleg atunci de ce romii sunt împinși să trăiască la margine. 

Recomandări

Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan

  • De ce accesul la resurse și servicii este atât de limitat, uneori chiar inexistent? 
  • De ce mama mea era privită diferit, chiar și eu eram de fiecare dată când depășeam fusta (marginea) comunității noastre segregate, o lume creată paralel de orașul nostru, Slatina? 

Îmi amintesc că aveam colegi din liceu care îmi spuneau: „Maria,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on