OMV anunță că nu va plăti taxa de solidaritate în România. Aceeași companie plătește 150 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria; reacția Ministerului de Finanțe

OMV anunță că nu va plăti taxa de solidaritate în România. Aceeași companie plătește 150 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria; Reacția Ministerului de Finanțe

Grupul OMV-Petrom anunță că nu va plăti taxa de solidaritate în țara noastră.

OMV a publicat joi mai multe date referitoare la impactul plății taxei de solidaritate din Austria, care se va ridica la 150 de milioane de euro.  În aceeași zi au anunțat totuși că nu au în plan să plătească această taxă și în România.

O formalitate din lege ar veni astfel în avantajul lor, deși se credea inițial că ei vor fi cei mai dezavantajați de această taxă.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, subliniază OMV.

Cu toate acestea, Ministerul de Finanțe a publicat imediat o reacție care subliniază că transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic:

“Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN:
0610 – «Extracția țițeiului»,
0620 – «Extracția gazelor naturale»,
0510 – «Extracția huilei»,
1910 – «Fabricarea produselor de cocserie» și
1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»

Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on