OMV Petrom și Romgaz – Decizie pentru Neptun Deep

scris astăzi, 16:51

OMV Petrom și Romgaz, concesionarii Neptun Deep, cel mai mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația oficială privind comercialitatea zăcămintelor descoperite pe perimetru, prin care se face trecerea de la stadiul de explorare la cel de exploatare a concesiunii și care constituie etapă premergătoare înaintea deciziei finale de investiție, potrivit informațiilor Profit.ro, confirmate de OMV Petrom.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Declarația înseamnă că zăcămintele au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

De asemenea interesant: Cu câteva zile în urmă, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a inițiat, în urma unei solicitări primite în acest sens, o procedură neangajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din Neptun Deep, necesară demarării lucrărilor la conducta Tuzla-Podișor, care va prelua de la țărm gazele de pe perimetru. Operatorul nu a dezvăluit cine a transmis solicitarea, însă cel mai adesea, în astfel de situații, solicitanții inițiali sunt chiar concesionarii perimetrelor de hidrocarburi care urmează să fie conectate la sistemul national de transport.

CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro – Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare!

Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027″,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on