Opinie: Tancurile Leopard 2 pentru Kiev sunt o şansă pentru corectarea greşelilor trecute

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 18:58

1170 citiri

Germania livrează cu dificultate arme Ucrainei. În parte, aliaţii s-au şi îndoit de sprijinul Berlinului. Aprobarea tancurilor Leopard 2 ar înlătura definitiv aceste dubii, consideră Roman Goncharenko.

Parcă am mai asistat la acest scenariu: Ucraina şi partnerii săi din vest observă cu o nervozitate tot mai mare concentrarea de trupe ruse, de exemplu în Belarus, şi încearcă să ghicească când şi unde ar putea lovi preşedintele Vladimir Putin. La aproape un an de la invadarea Ucrainei, aceasta rămâne o parte a tacticii sale de sleire a inamicului.

În context, cresc presiunile asupra Germaniei să livreze mai mult armament. Dar în timp ce Marea Britanie este prima ţară NATO care a decis să livreze Ucrainei tancuri moderne, Germania ezită. Guvernul de la Berlin este tot mai criticat pe Twitter. Vechile falii între Europa de Est şi Germania ameninţă iarăşi să se adâncească. Aceasta aminteşte de situaţia din iarna anului 2021, când Estonia a vrut să livreze Ucrainei obuziere tip D-30 din dotarea fostei RDG şi Berlinul a fost împotrivă. Abia după începerea invaziei ruse şi-a dat acordul.

Germania se poate dovedi un partener de nădejde

Subiectul este de această dată cel mai cunoscut şi mai râvnit produs al industriei germane de armament – tancul Leopard-2. Acesta a devenit între timp un simbol. Kievul roagă Berlinul să-i livreze tancuri de acest fel şi a fost mereu refuzat, dar tot mai puţin categoric. Recent, vicecancelarul Robert Habeck a spus că Berlinul nu ar trebui să se pună de-a curmezişul, dacă alte ţări vor să livreze. Polonia şi alte ţări sunt dispuse să cedeze Ucrainei tancuri Leopard-2 din dotarea proprie, dar au nevoie de aprobarea Germaniei, ţara care le-a proiectat şi produs.

La începutul invaziei ruse în Ucraina,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on