Organizatorul forumului de la Davos: Este posibilă o recesiune în 2023

Fotografie de la Nicola Barts, Pexels

În vederea forumului economic de la Davos, specialiştii anunţă că se aşteaptă la o recesiune globală în 2023. 

Două treimi dintre economiştii şefi din sectoarele public şi privat intervievaţi de Forumul Economic Mondial (WEF) se aşteaptă la o recesiune mondială în 2023, a anunţat luni organizatorul Forumului de la Davos, în contextul în care şefii de companii şi oficialii guvernamentali s-au reunit la evenimentul anual din staţiunea de schi elveţiană, informează Reuters.

Aproximativ 18% dintre cei intervievaţi consideră acum drept “extrem de probabilă” o recesiune mondială, de peste două ori mai mulţi decât în precedentul sondaj, efectuat în luna septembrie 2022. Pe de altă parte, doar o treime din respondenţi cred că o recesiune este puţin probabilă în acest an.

“Inflaţia actuală ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi contextul de fragmentare sporită reduc stimulentele pentru investiţiile necesare pentru revenirea pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cei mai vulnerabili oameni de pe planetă”, a declarat directorul operaţional de la WEF, Saadia Zahidi, într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Banca Mondială şi-a revizuit prognozele

Sondajele efectuate de WEF se bazează pe răspunsurile la 22 de întrebări adresate unui grup de economişti de top din cadrul unor importante agenţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional, dar şi de la bănci de investiţii, companii multinaţionale şi grupuri de reasigurări.

Rezultatele celui mai recent sondaj WEF vin la o săptămână după ce Banca Mondială şi-a revizuit prognozele de creştere pentru multe ţări, până la un nivel apropiat de recesiune, în condiţiile în care impactul majorărilor de dobândă adoptate de majoritatea băncilor centrale se intensifică, războiul din Ucraina continuă şi principalele motoare ale economiei mondiale dau semne de încetinire.

La nivel mondial există mai multe definiţii cu privire la ceea ce este o recesiune,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on