PAC 2023-2027. Planurile strategice ale României şi Bulgariei, adoptate

PAC 2023-2027. Planurile strategice ale României şi Bulgariei, adoptate / Foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune.

Comisia Europeană a aprobat miercuri planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune (PAC), în valoare de 14,9 miliarde de euro şi, respectiv, 5,6 miliarde de euro, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Din totalul bugetului UE pentru aceste două ţări, peste 5,6 miliarde de euro sunt dedicate obiectivelor climatice şi de mediu şi eco-schemelor, iar 436 de milioane de euro tinerilor fermieri.

Ce vizează planul României

Planul României vizează îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă şi a competitivităţii fermierilor. Pe lângă sprijinul în privinţa veniturilor, vor fi alocaţi aproximativ 1,1 miliarde de euro către investiţii în ferme şi unităţi de procesare.

România utilizează 41% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile prietenoase cu mediul în zone cu o valoare naturala ridicată, pentru a proteja biodiversitatea. Astfel de practici ar urma să fie folosite pe aproximativ 611.000 hectare de teren. Pentru a menţine atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste domenii, fiind acordată finanţare companiilor şi sectorului infrastructurii.

“Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil”

În septembrie, Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru şapte ţări: Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Spania, un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023.

Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil, rezilient şi modern. În cadrul politicii reformate, finanţarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici şi mijlocii,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on