Panourile solare s-au ieftinit, dar specialiştii avertizează: Ar putea duce la o criză

Veşti bune pentru românii care vor să devină independenţi energetic. Panourile solare şi pompele de căldură se ieftinesc. Astfel, românii ar putea face economii de câteva mii de lei, după ce TVA-ul acestor instalaţii a scăzut de la 19 la 5%.

Această reducere de preţ ar putea duce la apariţia unei crize în acest domeniu, pentru că cererea mare va face ca livrările de panouri şi pompe să dureze câteva luni. Scăderea TVA-ului se aplică din această săptămână şi este valabilă şi în cazul instalării pompelor de căldură și a panourilor solare termice. Ieftinirea ar putea duce la apariţia unui blocaj în piaţă şi asta din cauza cererii şi aşa crescute. ”Odată cu explozia facturilor la energie din ce în ce mai mulţi cetăţeni încearcă să găsească soluţii. Nu există încă suficient personal, încă suficiente societăţi profilate pe această zonă că să acopere întreaga zonă”, declară Maritin Moise – prim-vicepreşedinte PATRES, potrivit TVR.

În ciuda acestor probleme, firmele care instalează panouri fotovoltaice spun că nu se aşteaptă la scumpiri cel puţin în primele trei luni ale acestui an. Interesul crescut al românilor pentru energia verde se vede şi din producţie.

În primele 11 luni ale anului trecut România a generat 6,4 miliarde de kwh de energie eoliană şi 1, 7 miliarde de kwh de energie solară produsă în instalaţii fotovoltaice. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, producţia de energie verde a ajuns să fie chiar şi 10 ori mai mare. În prezent, se estimează că la nivel naţional sunt aproximativ 30.000 de prosumatori, iar până la final de an, autorităţile estimează că numărul acestora va depăşi 50.000.

Bani pentru sisteme verzi pentru firme, prin programul ElectricUp

Programul ElectricUp, prin care operatorii din industria ospitalității, firmele mici și mijlocii pot lua bani ca să își instaleze panouri fotovoltaice sau stații de încărcare pentru mașini electrice,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on