Parlament – buget/ Bugetele MJ, MP, CSM, CCR şi Avocatului Poporului – aviz favorabil în comisiile de specialitate

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2023 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului. 

Ministerul Justiţiei

Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament, Ministerul Justiţiei va avea pentru anul 2023 un buget de 4,66 miliarde lei, în scădere cu 38% faţă de execuţia preliminată din 2022. Scăderea vine ca urmare a preluării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cheltuielilor de personal din instanţele judecătoreşti. La capitolul cheltuieli curente este prevăzută suma de 4,56 miliarde lei (în cădere cu 38,92%), dintre care 367 milioane lei sunt cheltuieli de personal (scădere de 90,15% faţă de anul 2022, când a fost alocată suma de 3,73 miliarde lei). La categoria bunuri şi servicii este alocată suma de 347 milioane lei (creştere de 0,14%).

Prin PNRR, sistemul judiciar beneficiază de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 203 milioane de euro în cadrul componentelor 7 – Transformarea Digitală şi 14 – Buna Guvernanţă. Pentru accesarea sumelor disponibile este necesară îndeplinirea reformelor şi investiţiilor planificate, concretizate în 15 jaloane şi ţinte.

Astfel, în cadrul acestor componente, sistemul judiciar va beneficia, prin PNRR, de următoarele investiţii:

* digitalizarea sistemului judiciar – investiţia presupune achiziţionarea de echipament şi investiţii ITC, pentru a sprijini pregătirea şi tranziţia sistemului judiciar din România către un sistem centralizat de management electronic al cauzelor şi are alocare financiară de aproximativ 148 de milioane de euro

* optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justiţie şi calitatea serviciilor – aceasta prevede construirea a trei noi sedii de instanţe, având o alocare financiară de aproximativ 42 de milioane de euro.

Ministerul Public (parchete)

Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on