Patriarhul Daniel: Preţuirea şi ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturităţii spirituale şi sociale în viaţa comunităţii ⋆ Universul.net

Foto: Inquam Photos / George Calin

Patriarhul Daniel afirmă că preţuirea şi ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturităţii spirituale şi sociale în viaţa comunităţii, în contextul proclamării anului 2023 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) drept Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, transmite Agerpres.ro.

„Grija pentru bătrâni, pentru copii şi pentru săraci arată gradul de civilizaţie şi profunzimea trăirii creştine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social şi dezinteresul faţă de bătrâni (părinţi şi bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi. Comunitatea umană tradiţională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare şi înţelepciune, dar şi de iubire milostivă, prin participarea lor la educaţia copiilor şi a tinerilor”, spune Patriarhul BOR, într-un cuvânt transmis luni.

Patriarhul Daniel aminteşte că Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre respectul pe care comunitatea evreiască îl arăta bătrânilor.

„În Vechiul Testament, respectul pentru bătrâni a fost transformat într-o poruncă pe care toţi aveau datoria să o împlinească: ‘Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta’ (Ieşire 20, 12), sau: ‘Înaintea celui cărunt să te ridici, să cinsteşti faţa bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru’ (Leviticul 19, 32). Cel care nu-şi respecta părinţii vârstnici era văzut ca un blasfemiator: ‘Ca un hulitor este cel care părăseşte pe tată şi blestemat de Domnul este cel care mânie pe mama sa’ (Eccleziasticul 3, 16). Noul Testament ne arată lămurit că înţelepciunea celor vârstnici ţine de apropierea lor de Dumnezeu prin rugăciune şi de viaţa virtuoasă pe care aceştia o trăiesc. Astfel, Dreptul Simeon nu era doar un om învăţat, ci şi un permanent rugător, luminat de Duhul Sfânt pentru a-L recunoaşte pe Mesia în Pruncul Iisus: ‘omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on